Ziemcietība. Jaunie rezultāti apliecina RAPOOL uzticamību

Pēdējā laikā vērojamās maigās ziemas un diskusijas par klimata pārmaiņām sekmē tādu īpašību attīstīšanu jaunajām hibrīdšķirnēm, kā piemēram, izturību pret slimībām, sausumizturību vai ražības stabilitāti. Taču 2020./2021. gada aukstā ziema, stiprāka sala viļņi un lielais sniega segas biezums, īpaši Eiropas ziemeļrietumos parāda vajadzību pēc augstas ziemcietības, jo tā atkal kļūst par nozīmīgu īpašību. 

Pateicoties aizsargājošajai sniega segai, lieli ziemas postījumi netika konstatēti. Mikroklimata apstākļu ietekmē vienu pārbaudes vietu (Vadstena) no valsts šķirņu izmēģinājumu tīkla (OS7-27) Zviedrijas vidienē gan skāra nopietni postījumi.  Oficiālais ziemošanas laikā bojā gājušo augu novērtējums vēlreiz uzsver jau aizmirsto izturību pret salu nozīmi. RAPOOL joprojām pirmajā vietā ir izvēle pret postījumiem ziemā, kas pamatojas uz augstu uzticamības pakāpi un pielāgotiem risinājumiem. 

 

Ziemas rapšu ziemcietība ir kompleksa īpašība, kuru ietekmē arī audzēšanas  agrotehnika, kā piemēram, sējas termiņš, izsējas norma, mēslojums, respektīvi, attīstība pirms ziemošanas. Neskatoties uz to,  mūsu pašreizējais hibrīdšķirņu klāsts ir balstīts uz novatoriskām selekcijas aktivitātēm un ilgtermiņa zināšanām, tostarp nezaudējot fokusu uz ziemcietības ietekmi tālākai attīstībai pavasarī.

Mūsu RAPOOL piedāvājumu klāsts 2021./2022. gadam iekļauj pārbaudītus hibrīdus, piemēram, MERCEDES & DARIOT, kā arī daudzsološus jaunpienācējus, piemēram, TEMPTATION, KELTOR, LEXION, FRANKLIN vai KICKER, ar izturību pret tādām slimībām kā rāceņu dzeltēšanas vīruss vai ar Rlm7 un RlmS pret fomozi. Balstoties uz drošu ziemcietību, pareiza audzēšanas agrotehnika pavasarī ir atslēga pievilcīgiem ražas rezultātiem. Turpmākajā tabulā ir apkopoti mūsu ieteikumi veiksmīgiem ražas rezultātiem 2021. gadā – jo “We know rapeseed”.