Pāraudzis rapsis - ko darīt?

Tas, kā tas attīstījies rudenī, ietekmēs pavasara papildmēslošanu.

Rudenī rapsis ir īsts augšanas monstrs, ja vien laika apstākļi un tehnoloģijas ir labvēlīgas. Izcilais rapsis līdz gada beigām var attīstīt no 2 līdz 3 kg zaļās biomasas / m², kas nozīmē, ka tas jau ir uzņēmis no 100 līdz 150 kg N / ha (pamatojoties uz zaļmasu). Tas ir vairāk nekā nepieciešams, jo vēlamais daudzums ir tikai 1 kg biomasas / m² vai 50 kg N / ha.
Bet kāda tam ir saistība ar pavasara papildmēslošanu?

Balstoties uz ilgtermiņa mēslošanas izmēģinājumiem rapsim, mēs atzīstam, ka uz paaugstinātu slāpekļa mēslojumu augi reaģē mēreni.
1 diagrammā parādīti rezultāti, kas balstīti uz vairākiem izmēģinājumiem ar spēcīgi attīstītiem rapšiem rudens periodā. Ir skaidrs, ka lietojot mēslojumu vairāk par 150 kg N / ha nav ievērojams ražas pieaugums.

Zaļmasas svēršana ir vienkāršs veids, kā rapsi novērtēt pirms ziemas. Darbība jāveic līdz rudens perioda beigām un jāatkārto līdz atsākās veģetācija (ziemā notiek lieli lapu zudumi). Tas ļaus aprēķināt potenciālo N ietaupījumu, pamatojoties uz rudens un pavasara svēršanas vidējo vērtību.

Šim nolūkam novāc un nosver auga virszemes zaļmasu no viena kvadrātmetra un, izmantojot atbilstošās instrukcijas vai RAPOOL N skalu, nosaka N daudzumu. Mazattīstītākiem rapša laukiem ar mazāk nekā 50 kg N uzkrāšanu rudens periodā ieteicams nedaudz palielināt N papildmēslojumu pavasarī.

Rapsī slāpekli ar Yaras ImageIT palīdzību arī var relatīvi viegli noteikt, izmantojot auga fotogrāfijas rudenī un veģetācijas sākumā. Lai to izdarītu, pietiek ar viedtālruni nofotografēt vairākos nogabalos rapša fotoattēlus un analizēt tos lietojumprogrammā, izmantojot augšupielādi. Pakalpojums ir īpaši paredzēts viedtālruņiem un planšetdatoriem, un tas ir bez maksas.
70 % no slāpekļa daudzuma, kas ir virs minimālās vērtības (50 kg N / ha) (piemēram: 2 kg biomasas nozīmē 100 kg N / ha -> 50 * 0,7 -> aptuveni 35 kg N / ha ) var ņemt vērā pie pavasara papildmēslošanas un tas piedāvā pievilcīgu N mēslojuma ietaupījumu.

Rapool jau pirms daudziem gadiem izveidoja īpašus ražošanas tehnoloģiju izmēģinājumus ar dažādiem sējas datumiem, ar dažādu mēslošanas intensitāti, attiecīgi dažādu augsnes sagatavošanu.
Balstoties uz politisko spiedienu attiecībā uz slāpekļa mēslojumu un lai piedāvātu citas alternatīvas labākai slāpekļa efektivitātei, mēs izveidojām N izmēģinājumus ar divām dažādām intensitātēm: zemu (120 kg N / ha) un intensīvu (170 kg N / ha). 2. diagrammā ir parādīts kompakts pēdējo 5 gadu kopsavilkums, pamatojoties uz 2 dažādiem sējas datumiem un 3 vietām. Balstoties uz izaicinošajiem klimatiskajiem apstākļiem pēdējos gados un uzlabotajiem hibrīdiem (enerģiska attīstība rudenī + labāka augu veselība (TuYV)), mēs varam atzīt, ka mēslojot ar augstu slāpekļa devu ieguvums ir diezgan zems.
Mūsu kopsavilkums skaidri parāda:
Mazāks slāpekļa mēslojums -> lielāks eļļas saturs: + 0,6%;
Tas nozīmē augstāku cenu: 4 € / t;
Mazāks slāpekļa mēslojums (- 50 kg N / ha) -> izmaksu ietaupījums: + apm. 32 € / ha;
Mēs ietaupām vienu braucienu pa lauku: + 7,3 € / ha.

Kopumā mazāks slāpekļa mēslojums kompensē aptuveni 50 € / ha = 1,35 dt / ha, tas atbilst intensīvākas mēslošanas augstākam ražības potenciālam ar 170 kg N / ha.

Visbeidzot, mēs varam apkopot, ka rapsis spēj sasniegt arī pievilcīgāku ražu ar mazāku slāpekļa mēslojumu. Balstoties uz mūsu pašu slāpekļa efektivitātes izmēģinājumiem, mēs varam parādīt, ka jaunie kandidāti ar enerģisku rudens attīstību un spēcīgu augu veselību (ieskaitot izturību pret TuYV) var kompensēt mazāku mēslojuma daudzumu pavasarī. Īpaši pēdējos divos gados (2018 + 2019) mēs novērojam, ka augstas ražas hibrīdi ar spēcīgu rudens augšanu un labi attīstītu sakņu sistēmu agrā pavasarī pirms pirmā karstuma viļņa var izveidot daudzsološu augu arhitektūru, pirms iestājas sausumam.

Nepārtrauktais ražības kāpums piedāvā iespējas ietaupīt tehnoloģiskās izmaksas, bet joprojām paliek spēkā fakts: spēcīgi attīstīts rapsis rudens periodā nodrošina ne tikai iespēju optimizēt slāpekļa papildmēslošanu pavasarī, bet tas ir pamatnosacījums augstai ražai vasarā.

R. Brand, starptautiskais rapša produktu grupas vadītājs RAPOOL