Pētnieki vēlas rapšu olbaltumvielas no lopbarības transformēt pārtikā

Jaunā pētniecības projektā SEEDFOOD tiek attīstītas jaunas pamatzināšanas par olbaltumvielu izmantošanu pārtikā nākotnē. Projekts ir izveidots ar dotācijām 56 miljonu Dānijas kronu (~7,5 milj. EUR) apmērā, ko nodrošina Novo Nordisk Foundation Challenge programma, un to vada Kopenhāgenas Universitātes Pārtikas zinātnes departaments. Mūsdienās rapsis galvenokārt tiek izmantots rapšu eļļas ieguvei, bet atlikumu veido olbaltumvielas, ko parasti izmanto dzīvnieku barībā. Galvenā uzmanība tiek pievērsta tam, lai eļļai būtu pēc iespējas labāka kvalitāte, kas bieži vien iekļauj ar augstu temperatūru saistītus procesus, kas savukārt noārda olbaltumvielas. Mērķis ir izstrādāt saudzīgākas metodes, kas nenoārda olbaltumvielas. Projektu ir plānots īstenot sešus gadu laikā, sākot no 2022. gada 1. janvāra.